A A A

Geodesie te Wageningen

Categorie: Monumenten
{jcomments off}

Rijksmonument sinds 2007

Adri den Boer

Sinds oktober 2007 is Nederland 100 concept-rijksmonumenten rijker. Daartoe behoort de voormalige Faculteit voor Geodesie te Wageningen.

Zie voor meer over dit pand: Adri den Boer, Varia: verhuur 'kasteel van Kruidhof' te Wageningen, in: De Hollandse Cirkel 2002-3 met daarin de zin "Dit pand behoort tot de - nog virtuele - lijst van bouwkundige monumenten van de geodesie." Al in een onteigeningsplan van 1922 stond een nieuw laboratorium voor Landmeetkunde op de Wageningse Westberg gepland. De latere professor A. Kruidhof kon pas in de wederopbouwtijd na de 2e Wereldoorlog naar zijn eisen een nieuw laboratorium voor Geodesie (1953) laten ontwerpen door de architect Frans Röntgen. Vooral Schermerhorn, die Kruidhof ooit afraadde naar Wageningen te gaan, omdat Landmeetkunde daar geen toekomst zou hebben, keek zijn ogen uit. ("Je bent al net als ik. Je gaat kalm je gang en zegt het niemand.")

Er kwam een trillingsvrije practicumzaal met zeven grote schuiframen. In 1999 verhuisde wat nu het Centrum voor Geo-informatie van Wageningen Universiteit heet naar de Droevendaalsesteeg. Het gebouw werd aan een particulier verkocht, die er primair een woning met panoramisch uitzicht in vestigde.

In 2002 volgde de advertentie voor gedeeltelijke verhuur. In De Hollandse Cirkel 2003-1 kon weer een Varia over dit onderwerp worden geschreven, met toen als titel: 'kasteel van Kruidhof' nu verhuurd. Die verhuur was en is aan het internetbedrijf Digital Works. Voor de heropening op 20 januari 2003 werd bijvoorbeeld de collegezaal met subsidie van de gemeente Wageningen in oude glorie hersteld.

 

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact met ons opnemen.

Stel een vraag over deze pagina