A A A

Inwinning t.b.v. topografische kaart

Categorie: Topografisch
Naverkenning in het terrein van en met behulp luchtfoto's.
Naverkenning
Naverkenning van luchtopnames in het terrein,
Naverkenning
Naverkenning
Naverkenning
Naverkenning van het terrein t.b.v. topografische kaartvervaardiging. Persoon ..?
Naverkenning
Topografische verkenning van de luchtfoto's in het terrein. Tijdens de topografische verkenning werden de luchtfoto’s soms stereoscopisch bestudeerd met een zakstereoscoop. Hier de topograaf De Winter.
Naverkenning
De uitrusting van de topograaf van de Topografische Dienst in de tweede helft van de 20e eeuw. Dienstfiets luchtfoto’s, de te verkennen luchtfoto op hardboard, zakstereoscoop, verrekijker, meetband en één meetpen, graveernaald en zwarte schoensmeer voor het zichtbaar maken van de gegraveerde lijnen en later een buisjespen.
Naverkenning
Topografische verkenning in het terrein. Hier werden de lijnen op de foto gegraveerd en later getekend. Hier op het stuur van de dienstfiets. Ook namen, wegenclassificatie ed. werden opgetekend.
Naverkenning
Naverkenning in het terrein op rijwiel met behulp van luchtfoto's door medewerker van de topografische dienst.
Naverkenning
Topografische verkenning in het terrein. De topograaf De Winter tekent de lijnen op de foto. Hier op het stuur van de dienstfiets. Ook namen, wegenclassificatie en dergelijke, werden opgetekend.
Naverkenning
Voor de wegenclassificatie op de topografische kaart werd de breedte van de verharding opgemeten door de topograaf, als éénmansmeetploeg.
Naverkenning
Topografische verkenning in het terrein. Hier werden de lijnen op de foto gegraveerd en later getekend. Ook namen, wegenclassificatie en dergelijke, werden opgetekend.
Naverkenning
Topografische verkenning in het terrein. Hier werden de lijnen op de foto gegraveerd en later getekend. Ook namen, wegenclassificatie en dergelijke, werden opgetekend.
Naverkenning
De topograaf ging meestal per fiets het terrein in, maar hier is de topograaf De Winter per boot aan het werk.
Naverkenning

Voor het actueel houden van de topografische kaart moeten regelmatig mutaties worden verwerkt. Veranderingen kunnen worden gemeld aan de beheerder van de kaart of worden geconstateerd op basis van luchtfoto’s. Regelmatig worden nieuwe tuchtopnames gemaakt. In het verleden met een frequentie van 3 tot 5 jaar; tegenwoordig jaarlijks.

Een topograaf gaat met een gedeelte van de luchtfoto in het terrein de veranderingen opmeten en intekenen in de kaart. Ook teksten kunnen worden aangepast.

Op de fiets, wordt een terreindeel naverkend. Met een meetlint kan bijvoorbeeld de breedte van een weg worden vastgesteld. De luchtfoto en de kaart zijn op een stuk hardboard. Al deze attributen worden in een stevige fietstas vervoerd.

Soms is het nodig om de fiets te laten staan en een roeibootje te gebruiken.

Luchtfoto ingepast in een topografische kaart.
Luchtfoto
Gegraveerd topografisch kaartblad.
Topografisch kaartblad
Het graveren van een topografische kaart met dubbele graveernaald.
Graveren van een kaart
Gravure van een topografische kaart op een stabilene tekeningdrager / ondergrond.
Gravure van een topografische kaart
Gegraveerd topografisch kaartblad.
Topografisch kaartblad
Deel van een kant en klare topografische kaart.
Topografische kaart
Markering en nummer van een paspunt op een luchtopname.
Luchtfoto

De topografische kaart was een kleinschalige kaart, schaal 1:10.000. Voor een goede leesbaarheid van de kaart, moeten objecten zoals wegen groter worden afgebeeld. Doormiddel van kleuren en lijnstijlen wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende wegtypes.

De weg wordt met een dubbele lijn gegraveerd in een ondergrond van Stabilene. Dit is een stevig kunststof filmmateriaal dat wordt gebruikt voor het drukken van de kaart.

Om een luchtfoto en de topografische kaart goed op elkaar af te stemmen, zijn er cirkels op bepaalde plaatsen in het terrein geschilderd. Het hart van deze “pascirkels” landmeetkundig ingemeten. De coördinaten staan in de kaart.

De witte pascirkels zijn op de luchtfoto goed te onderscheiden. Kaart en foto kunnen op deze manier precies op elkaar worden gelegd.

Stel een vraag over deze pagina