Geodetisch-Historische Monografieën
Monografieën
Publicaties
Deze publicaties kunt u bekijken en/of downloaden als pdf door op de link te klikken.
1. Satellietgeodesie in Nederland 1960 – 2000
Met publicatie nummer één getiteld ‘Satellietgeodesie in Nederland 1960 – 2000’ is deze ambitie gerealiseerd met initiatiefnemer Aardoom zelf als auteur, waarbij de satellietgeodesie, de toepassingen in Nederland en de internationale samenwerking uitvoerig belicht worden. De subtitel luidt ‘Opstap naar en partner in Delfts aardgericht ruimteonderzoek’.
2. De loopbaan van een zondagskind
Publicatie nummer twee valt in de reeks over de geschiedenis van organisaties, personen en instituties. Het is een eerste uitgave van de hand van prof.dr.ir. Theo Bogaerts met als titel ‘De loopbaan van een zondagskind’ en beschrijft de loopbaan van de auteur van 46 jaar in de Delftse geodesie.
De analoge versie van deze uitgave is uitverkocht. U kunt hieronder de digitale versie desgewenst downloaden.
3. Grootschalige Topografie
Publicatie nummer drie is eveneens van de hand van Bogaerts met als titel ‘Grootschalige Topografie’ en als subtitel ‘De overgang van ANALOOG naar DIGITAAL in de grootschalige topografie.
4. De Delftse School
Publicatie nummer vier heeft als titel ‘De Delftse School’ en is geschreven door prof.dr.ir. Martien Molenaar. De subtitel luidt ‘De ontwikkeling van een kwaliteitstheorie voor geodetische metingen 1930-1980’.
In februari 2021 is versie 2 gepubliceerd waarin enkele correcties zijn aangebracht ten opzichte van de eerste versie.
Voor diegene met een analoge versie is er onderstaand een Errata beschikbaar.
Sinds december 2021 is versie 2 van deze monografie ook in het Engels beschikbaar op deze site.
5. Landmeters en Ruilverkaveling
Publicatie nummer vijf heeft de titel ‘Landmeters en Ruilverkaveling’ en heeft als auteurs prof.ir. Paul van der Molen en ir. Martin Wubbe.
De subtitel is ‘Een geschiedenis van 100 jaar ruilverkavelen’.
Sinds 25 augustus 2020 is de herziene versie van deze publicatie beschikbaar op deze website.
6. Surinaams Dagboek
De zesde publicatie in deze reeks heeft als titel ‘Surinaams Dagboek’. Het beslaat de periode oktober 1964 – augustus 1965 en de auteur is Joost van Aalst. Hij beschrijft erin zijn herinneringen aan de laatste klassieke opneming van de Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine.
7. Analoog / Digitaal conversie
De zevende monografie in deze reeks is verschenen in december 2021. De titel er van luidt ‘Analoog / Digitaal conversie’. Onder redactie van mr.ir. Jos Anneveld en prof.dr.ir. Martien Molenaar hebben in totaal een twintigtal auteurs een bijdrage geleverd. Deze publicatie beschrijft de analoog-digitaal conversie van kaarten bij een aantal diensten en bedrijven tussen 1970 en 2005.
8. Landmeters in Wageningen
In juli 2022 is de achtste publicatie in deze reeks verschenen met als titel ‘Landmeters in Wageningen’. De auteurs zijn prof.dr.ir. Martien Molenaar en ir. Janhein Loedeman.
De subtitel luidt ‘Hoe het Laboratorium voor Landmeetkunde zich ontwikkelde tot het Centrum voor Geo-Informatiekunde en Remote Sensing’ en beschrijft de periode 1918 – 1999.
9. De opkomst van de Geo-informatiewetenschappen en de Aardobservatie in de periode 1970-2010
Op 29 februari 2024 verscheen het negende deel in deze reeks Monografieën. Het is een autobiografie van de hand van Martien Molenaar met de titel ‘De opkomst van de Geo-informatiewetenschappen en de Aardobservatie in de periode 1970-2010’.
Als ondertitel heeft dit deel ‘Een terugblik op de loopbaan van een landmeter die nooit land mat’.
Tijdschriften
Collectie
Bij zijn afscheid in 2004 als eerste voorzitter van de Stichting De Hollandse Cirkel gaf prof.dr.ir. Leen Aardoom als wens voor de toekomst mee dat het Bestuur zou streven naar een publicatiereeks waarin bepaalde geodetisch-historische onderwerpen diepgaander behandeld zouden kunnen worden dan in een tijdschriftartikel mogelijk is.
In het bijzonder dacht hij hierbij aan de vakinhoudelijke ontwikkelingen, van deelgebieden of subdisciplines van de geodesiebeoefening in Nederland in de periode na de Franse Tijd.
Ontwikkeling van het vakgebied sedert de Franse tijd
De reeks draagt de naam “Geodetisch-Historische Monografieën”, met als subtitel “Ontwikkeling van het vakgebied sedert de Franse tijd” indien het gaat om de wetenschappelijke en technische ontwikkeling. De periode daarvoor wordt behandeld in onder meer H.C. Pouls’ De Landmeter van de Romeinse tot de Franse tijd (1997).
De geschiedschrijving van de Nederlandse geodesie verkeert in de gelukkige omstandigheid dat prominente oud-vakgenoten het goede voorbeeld geven en zich opwerpen als auteur.