Werkgroep Geodetisch Beeldmateriaal
Werkgroep Geodetisch Beeldmateriaal
Intro
De werkgroep Geodetisch Beeldmateriaal werd op 7 juni 2002 ingesteld De primaire opdracht (fase 1) van de werkgroep luidde:
“Het inventariseren van interessante instellingen en bedrijven die mogelijk beschikken over historisch geodetisch materiaal”.
Nadat de werkgroep deze opdracht had afgerond vielen de werkzaamheden enige tijd stil, onder andere als gevolg van een gebrek aan menskracht. Op 10 februari 2006 volgde een doorstart van de werkgroep.
De nieuw gevormde werkgroep richtte haar aandacht met name op fase 2 van het project, te weten:
“Het zoeken c.q. het ontwikkelen van een geschikte database en behoeve van de digitale ontsluiting van het materiaal, en het nader inventariseren van gevonden en aangeboden collecties. Daarnaast is opsporing van ‘nieuw’ beeldmateriaal een permanent aandachtsveld gebleven.”
Werkgroep Geodetisch Beeldmateriaal
Beeldmateriaal
Binnen het brede vakgebied van de Geodesie is en wordt beeldmateriaal verzameld van onder meer de deelgebieden Landmeten, Kartografie, Fotogrammetrie, Hydrografie en Remote Sensing.
Het geselecteerde beeldmateriaal dient zo goed mogelijk te voldoen aan de norm, dat het productieproces of enige vorm van procesgang duidelijk zichtbaar is, anders gezegd een doe-opname. Een uitzondering daarop vormt de categorie markante personen en objecten.
De verzameling bevat beeldmateriaal van de van oorsprong volgende beelddragers:
- films van zowel 16 mm als 8 mm
- video’s van verschillende systemen zoals Betamax, Video 2000 en VHS
- dia’s
- zwart/wit- en kleurenfoto’s
In verband met regelmatig optredende misverstanden met potentiële beeldleveranciers wordt benadrukt dat bedoeld beeldmateriaal beslist GEEN kaarten betreft!
Eigenaren/beheerders van het beeldmateriaal zijn overheidsinstanties (waaronder ook archieven en musea), onderwijsinstellingen en particulieren.
Overigens is het niet de bedoeling van De Hollandse Cirkel om het originele materiaal zelf fysiek te bewaren, maar hiervoor te verwijzen naar de eigenaar/beheerder.
Tot slot een oproep aan de leden en overige sitebezoekers om mogelijk geschikt materiaal via deze website aan te melden bij de werkgroep Historisch Geodetisch Beeldmateriaal.
Bronnen Beeldbank
Categorie: Informatie Beeldbank
Globaal betreft het beeldmateriaal van overheden, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en particulieren. Daarnaast worden ook letterlijk linken gelegd met interessant materiaal van diverse websites, dat aan de beelbank-dhc voorwaarden voldoet.
Behoudens uitzonderlijke gevallen blijft al het materiaal in eigendom en beheer van de toeleverende instantie. Uitzondering is bijvoorbeeld het beeldarchief van de opgeheven faculteit Geodesie aan de Technische Universiteit Delft (TUD). Aldus ontstaat een groeiend bronnen overzicht, waar zo mogelijk bij het beeldmateriaal zelf naar verwezen wordt.
Bronnen:
TUD
Kadaster
Rijkswaterstaat
Auteursrechten
Categorie: Informatie Beeldbank
Op deze beeldbank en het erin opgenomen materiaal rusten rechten (auteursrecht, databankrecht, naburige rechten) die toekomen aan het Stichting De Hollandse Cirkel en/of andere rechthebbenden. Ter bevordering van een brede toegankelijkheid is gebruik met bronvermelding toegestaan.
Stichting de Hollandse Cirkel vermeldt, voor zover bekend, de rechthebbenden van het gepresenteerde materiaal. De aard van het materiaal brengt echter met zich mee dat niet in alle gevallen de identiteit van rechthebbenden kan worden achterhaald. Dat is niet in alle gevallen mogelijk. Meent u dat de digitale beschikbaarstelling van bepaald materiaal inbreuk maakt op enig recht dat u toekomt of uw (privacy)belangen schaadt, dan verzoeken wij u vriendelijk dit te laten weten aan Stichting De Hollandse Cirkel. Bij een gegronde klacht zal Stichting De Hollandse Cirkel de beelden ontoegankelijk maken en/of van de website verwijderen, dan wel samen met u bekijken hoe op een andere manier aan uw klacht tegemoet kan worden gekomen.
Verantwoording
Categorie: Informatie Beeldbank
Kwaliteit beschrijvingen
De kwaliteit van de beschrijvingen van foto’s en films is niet in alle gevallen optimaal. Soms zijn deze niet correct, soms onvolledig, soms geheel afwezig. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de beschrijvingen.
Afbeeldingen
Onverlet hetgeen beschreven is in de disclaimer, wordt het volgende opgemerkt.
Stichting De Hollandse Cirkel maakt via deze beeldbank zijn foto- en filmcollectie toegankelijk. Tot deze beeldbank behoren wellicht ook afbeeldingen en teksten die in de ogen van sommigen kwetsend kunnen zijn. Het is echter op geen enkele wijze de bedoeling door publicatie daarvan wie dan ook te schaden in zijn of haar religieuze, politieke, menselijke en maatschappelijke gevoelens.